小資女分享特輯: 平民價卻很好用的韓國貨

作為一名精打細算的小資女必定精於挑選性價比高的開架產品!今日要跟大家分享的是平民價但非常好用的韓國護膚及化妝產品。

有時候,消委會的報告更讓我們對開架品驚艷喔! 港幣$1000或許我們能買1至2 瓶專櫃貨,但用同樣港幣$1000 足夠買齊以下介紹的所有韓國貨了!

 

【抵買韓國貨 : 深層清潔 】黑頭磁石面膜

capture Bm

去黑頭啫,唔駛下下都用針清同鼻貼,好痛架嘛。不過針清其實都好work 既,假如你有某某真專家高手的眼明手快(真高手數目有限><),點都唔會整損個粒有粉刺毛孔旁邊的肌膚。呢支黑頭磁石面膜,用法好簡單。先整濕塊面,再搽黑頭磁石面膜(透明的gel 質地),搽完等起泡。等大概5分鐘,就可以用水沖洗塊面。

呢支韓國去黑頭的產品,其實由2010年開始已經開賣,賣足咁多年仲賣緊。想像到佢的Fans 都唔少。

價錢: 萬寧有時候會有折扣 (標準價: $198)

需時: 5 分鐘

乾淨度: *****

抵買度: *****

 

【抵買韓國貨 : 保濕】 注水蝸牛B5精華

B5_IG_161107_waterdrop

邊個話保濕精華一定成千蚊先買到,識得揀既話,去萬寧買二百蚊都有交易啦。重要係高質素的喔~

絲打們鍾意有蝸牛精華的保濕產品係因為佢可以再生肌膚細胞,修補受損組織的能力。肌膚keep住嫩嫩滑滑。除左做平時的保養之外,化妝前搽呢支野仲可以令個妝持久一些,無咁易浮粉。

價錢: 萬寧有時候會有折扣(標準價: $268)

保濕度: *****

抵買度: *****

 

【抵買韓國貨:高度遮瑕】 水滿BB 霜/ 膠原肌色自主CC霜

 HydraBB_IG_170310-01  IG_ZN050_161213

BB 霜同CC霜對小資女來說絕對是一項偉大發明,可以一次過遮瑕、防曬、細緻毛孔﹑調整膚色﹑清爽控油,完美打造裸妝! 咁多功能集一身,但都只係賣緊百零蚊! 有些人話唔知BB霜同CC 霜有咩分別? 其實好簡單,一句講哂。如果你想遮瑕度高一些,你應該揀BB霜; 如果你想個妝薄一些和主要想調一調塊面的不均勻膚色(適合面紅﹑面黃﹑面青人士),你應該揀CC 霜。如果想知多d 點揀 BB 或 CC 霜,可以點擊這裡

 

價錢: 萬寧有時候會有折扣 (標準價: $178 BB霜 ; $268 CC霜)

抵買度: *****

(水滿BB 霜) 遮瑕度: *****

(膠原肌色自主CC霜)自動調色度: *****

 

作者: 窮到燶但好貪靚的小資女

 

相關文章