揀粉底遇到嘅問題 你都一定試過

以下幾個問題可能係好多女仔剛剛開始化妝時都遇過嘅問題,今日就教大家即使遇到依幾個問題都唔洗驚架,因為我地就教你地點補救!

  1. 於手背上試粉底色

可能好多人都會話 下~我不嬲都係咁揀粉底液架!咁你就錯啦,因為手部嘅顏色同面上嘅顏色其實都係唔一樣,建議如果揀化妝品時可於頸上試色,因為頸部係最接近面部嘅膚色。咁樣先唔會揀錯粉底顏色,妝感先會更自然!
15

  1. 買錯粉底色有救

就如剛剛所講如果化妝新手真係買錯粉底顏色咁點算,今日就教大家粉底揀錯顏色都可以用番架!例如:如果買深了一個顏色的粉底可以將粉底用黎當陰影,而且用粉底嘅效果會比修容粉更自然呀~又或者如果你問咁我粉底顏色買白咗又有無得救呢?當然可以啦~如果粉底買淺色咗可以用黎做打亮架~
18

  1. 用好多粉底打造完美妝容

新手大概都會有依個錯覺,因為覺得塗得愈多粉底個妝就會好完美,皮膚仍都無瑕疵!其實依個諗法更加不應該,因為咁做反而令你變成「面具面」!所以最正確上妝技巧係用適量粉底再於需要遮瑕的地方加上遮瑕膏,咁先叫做一個完美妝容呀~
17

身邊有無一個化妝新手朋友呀,有就分享依篇文章俾佢地睇啦!

 

相關文章