四點你不得不知道的美白秘訣 令美白更有效

1女士們對美白都一定唔會陌生,特別是夏天就快到,但女士對美白的認知都只限於每日早晚使用美白精華同防曬。但原來美白都有分時間,額外做多以下四點可以令美白更有效!

1. 經期後美白是最有效?
原來經期結束後的第一個禮拜係美白嘅最好時機!由於月經來潮時,雌激素與黃體素分泌急速下降,令到肌膚的新陳代謝變慢,令皮膚容易生粉刺以及暗瘡。但經期過後,雌激素分泌高峰期和新陳代謝是最旺盛嘅時候,令雌激素可促進皮膚新陳代謝和血液循環,所以經期過後的皮膚狀態一定係最好!除了美白會更有效之外,連保濕都會於這時期會更吸收。

8
2. 唔用洗臉產品更容易產生色斑
可能唔講大家都唔知道,我哋每一晚瞓覺時皮膚會製造出皮脂,皮脂經日光照射後會形成色斑係一種變形皮脂,所以記得每日至少要用一次洗臉產品清潔臉部,清除老化的毛孔以及雜質先可以令皮膚之後嘅護膚品更易吸收!所以,清潔臉部的重要性是令肌膚底層無機會形成色斑!

4
3. 保濕以及美白需要並存
不少人都有一個誤會覺得美白以及保濕唔可以並存,其實保濕之後用美白可以令美白更有效。因為保濕令到角質層自然代謝,皮膚看起來更自然以及明亮。當皮膚有足夠的水份,屏障功能就會相對提高,減少紫外線對皮膚造成的傷害。所以女士們想美白嘅話,絕對唔可以忽視保濕依一環。特別是敏感肌的女士們,使用美白產品前先使用保濕產品先穩定肌膚、減低皮膚敏感的機會。

6
4. 防曬一定要每日使用
防曬產品係夏天一定要日日使用,但到底有無使用正確呢?紫外線有分UVA以及UVB 對於肌膚都會造成一定的傷害。UVA會對肌膚造成皮膚衰老,而UVB則會對皮膚曬傷。所以於選擇防曬時應多加注意防曬嘅度數,仍要多留意度數後的+++,舉例SPF PA+的延緩曬黑時間2~4倍,PA++的延緩曬黑時間4~8倍,PA+++的延緩曬黑時間8倍以上,所以於揀防曬時度數都要多加留意。

5
看似是美白秘訣,但其實都是女士不可忽視嘅保養技巧,於護膚時多留意一點可以令美白更有效!除此之外,應更加留意美白淡斑精華的成分,成分中最好加入B3精華令肌膚可以有效阻隔黑色素於肌膚底層產生,減低黑色素於肌膚中的活躍成分!

相關文章