三款水果可以同色斑講ByeBye

色斑最恐怖嘅一件事就係當佢係你肌膚底層產生咗之後,色斑係會係肌膚底層繼續生成。所以要好好預防色斑除咗要靠日常嘅護膚品之外,其實都可以靠水果去預防色斑~

 

  1. 青瓜

青瓜之所以可以預防色斑之餘,全因為青瓜含有維他命C以及鉀嘅成分,這兩種成分都可以抑制酪氨酸酶,酪氨酸酶是黑色素形成嘅最主要成因!當酪氨酸酶被壓抑之後可以減少黑色素嘅形成,可以達到淡斑、美白皮膚的作用。

皺紋4

  1. 番茄

之前提及過酪氨酸酶是導致皮膚容易變黑的成份,但番茄含有豐富的維他命C,可以抑制酪氨酸酶於肌膚的活性。可以選擇番茄汁於早上飲用,可以有效預防色斑之餘,更可以令皮膚變得白滑,健康之餘仲可以有效擊退色斑

5

  1. 檸檬

相信好多人都知道檸檬係對美白十分有幫助,不少女星都提及自己時靠飲用檸檬水美白~檸檬含有維他命C、B、鈣,這幾種成分都有效抑制黑色素形成~而且檸檬沒有任何糖份或添加劑,令美白淡斑更有效。

4
(不過檸檬始終為吸光食物,不建議每天飲用,一星期最多兩至三次就足夠)

 

就如剛剛所提及的酪氨酸酶是形成肌膚底層的黑色素,除了食物可以有效預防酪氨酸酶之外,Zino激白淡斑精華獲獎成份MELAVOID可以於9天之外可以減少肌膚底層黑色素的形成達34%,連續使用56天可以有效擊退28%啡褐斑,19%痘痘印以及15%的雀斑~加上ZINO激白淡斑精華加入B3精華,B3精華可以有效抑制黑色素形成,減低黑色素於肌膚的活躍程度,對美白淡斑有一定的幫助~

相關文章