預防色斑形成的三個方法

相信女士最介意就係面上的色斑,因為好多人都講過色斑只要出現一粒就會有第二粒..第三粒,之後女士就會一味使用美白產品希望可以擊退色斑!其實擊退色斑都有技巧,最主要當然係有預防開始啦!

 

  1. 使用防曬產品

不少女士都會忽視防曬的重要性,但其實做足防曬就可以預防色斑形成。因為人每一天都會跟紫外線有八成的接觸,紫外線刺激肌膚底層之後會產生大量的黑色素,長年累月就會造成色斑問題。防曬產品應該選用SPF 30PA+的產品都已經足夠日常生活。一定有人會感到困擾SPF跟PA+的分別是什麼,其實SPF是代表紫外線A, PA+即是紫外線B,到底紫外線A以及紫外線B是化表什麼。紫外線A可導致皮膚出現老化皺紋、鬆弛和黑斑,以紫外線B即代表UVB會曬傷皮膚,嚴重的更有機會引致皮膚癌。所以於選擇時最好選擇防曬是包含SPF以及PA+的防曬才有效預防紫外線對肌膚的傷害。

7

  1. 熬夜會引致色斑

可能好多人都會覺得點會熬夜就關D色斑事,其實因為熬夜肝嘅解毒能力解低,當肝毒素累積到一個程度的時候,就會由臉上反映出來,就是你的色斑!

皺紋9

  1. 護膚品成分都會有關

好多女士都一定會有一支美白精華係手,但其實支美白精華當初點解會買,係因為朋友介紹定聽人講好用就買咗,其實都好需要留意下美白成份,例如:好多美白精華都含有維他命C成分,但其實維他命C係有吸光成份,如果於早上使用更容易變黑呀!所以係揀護膚品時都要記住留意吓個成分啦~

6

相信Zino激白淡斑精華就可以幫助你淡斑依個煩惱,含有獲獎成份MELAVOID可以有效阻隔黑色素形成,於56天內使用色斑有效減淡62%!

相關文章