皮膚暗啞 原來是日常這三種習慣導致的?

有沒有人一天突然看著鏡子中的自己覺得自己皮膚暗啞又沒有光澤感,特別是女士們每天都會化妝,但是久而久之都會對皮膚造成傷害。到底是什麼原因導致皮膚暗啞沒有光澤感?

  1. 卸妝不乾淨

正如剛剛所講,一定會有很多女士希望藉著化妝去打造自己的皮膚變成完美的肌膚。但卸妝不乾淨的話都會令到你變反皮膚暗啞又無光澤感,因為皮膚表面氧化變質,令到皮膚變黃,甚至令到皮膚沒有光澤。所以每日女士都記得一定要卸妝乾淨呀!
(要記住如果當日使用咗防曬都要使用卸妝產品,可以選擇卸妝水即可!)

6

  1. 防曬的重要性

一定有好多人都覺得點會需要一年365日都搽防曬架,冬天無太陽唔搽都得啦。但其實如果咁諗就係錯架啦,因為紫外線真係日日都有架!而且長期使用防曬可以令皮膚不容易長雀班、色斑,仍不會令到皮膚暗啞。

7

  1. 上妝前使用底霜

好多女生都覺得底霜這一步沒有多重要,所以很多時候就直接上粉底。但是皮膚直接跟臉上有接觸都會造成傷害,所以使用底霜都是減低化妝品對皮膚的傷害,皮膚一旦傷害了就好容易出現暗啞又或者膚色欠缺光澤!

8

所以女生如果想要皮膚擁有光澤又或者同「黃」皮膚講byebye最重要以上的三點都唔可以忽視!

相關文章