唔想毛孔變粗 原來最重要係卸妝

夏天好多人都話會令毛孔變得更加粗大,不少朋友都會係化妝品上加重希望可以遮掩毛孔,所以選擇化妝品時好會揀到好厚重嘅遮瑕膏又或者粉底液,但其實真正可以將毛孔收細,最重要係日常卸妝嘅步驟~

 

  1. 不同區別的地方要使用不同的卸妝產品

現代人現在為咗方便都會選擇用一支化妝水希望可以一次過卸晒面上的彩妝,但卸妝最好都係使用不同的種類產品,例如:面上的底妝產品可以使用卸妝油又或者化妝水。眼部妝容比較多都以防水產品為多,所以卸除眼妝時建議使用眼唇卸妝的產品。這個方法就可以避免化妝品於面上留下殘妝造成皮膚乾燥以及毛孔粗大的問題。

5

  1. 卸妝手法

好多朋友卸妝時都會以打圈方式卸妝,但到底卸妝時應該用咩手法?係咪打圈得愈內皮膚可以愈乾淨?其實正確卸妝手法應該係由內而外,由上至下用打圈方式輕輕地將彩妝溶解,緊記最好不要超過兩分鐘。因為按得太久反而令皮膚變得更乾甚至連之前溶解的彩妝帶回皮膚底層。

4

  1. 化妝棉要小心使用

好多人卸妝時都會配合化妝棉使用,但要注意使用化妝棉時的手勢!因為毛孔是向下生的,所以使用化妝棉時記得要由上往下推,手勢要輕力的,因為避免形成皮膚過度拉扯以及將防止將髒污油垢再次帶回毛孔中。

3

化妝都已經好講技巧,原來唔想毛孔更粗大最重要係卸妝時嘅手勢以及方法~記得將依篇文章分享俾身邊愛靚嘅朋友仔啦~

相關文章