想keep住做「美魔女」以下三點你一定不可以犯

1
「美魔女」近年成為一個形容詞用來形容上咗年紀嘅女士但又可以保持肌膚細緻、零皺紋。到底點先可以成為「美魔女」又或者肌膚護膚上有咩需要注意,點先可以保養出零皺紋?平時護膚當然重要,但係我地仍都要注重日常生活中有冇D小習慣令到肌膚容易有皺紋形成。以下三點如果你都中咗咁就要記住避免啦!

 

  1. 過度曝曬

不少人都覺得防曬這件事可有可無,經常抱著一個心態曬黑咗咪算,但原來紫外線會加速肌膚氧化的速度,甚至肌膚中的膠原蛋白及彈性纖維蛋白都會破壞!肌膚經紫外線不停照射更容易出現皺紋以及鬆弛,加速肌膚衰老。

3

  1. 不良作息時間

除了日常護膚程序之外,想keep住做美魔女嘅必要條件仲要飲食同埋作息時間。女士要避免長期睡眠不足、經常熬夜、吸煙又或者壓力過大都會影響新陳代謝變得紊亂,影響肌膚自我調節功能,以上幾點壞習慣會更容易加速皺紋形成。

2

  1. 肌膚長時間缺水

有化開妝嘅女士可能都習慣咗化妝袋入面有支保濕噴霧係身,因為補妝會更方便。但如果你平時無哩個習慣,建議可以開始慢慢培養,因為唔一定係化妝就算平時唔化妝出街,肌膚都可能會有缺水嘅問題,肌膚乾燥容易出現形成乾紋以及缺水紋,就會慢慢演變成皺紋問題。

4

日常生活習慣要好好培養之餘,係我地揀護膚品時我地都要細心留意護膚品成分當中有無抗皺成分。ZINO 紋立消含有珍貴成分蟲草腺苷,修復受損細胞,有效減淡皺紋,紋理,提升肌膚彈性,令肌膚回復原生肌白滑細嫩、無紋!

相關文章