靠食物都可以去皺 三款食物你不可以忽視

抗衰老最重要係面上嘅皺紋,因為好多人都會覺得面上有皺紋就已經可以顯出年紀!所以今日教大家係飲食上多加注意其實都可以有效預防皺紋!

 

  1. 莓類

莓類食品包括高濃度嘅花青素以及維他命C等成份,這幾種成份都是含有高效抗氧化。可以中和皮膚內嘅自由基,有效減慢肌膚嘅老化速度。而且,越新鮮嘅水果抗氧化高效就愈高,所以建議大家食莓類水果時候要新鮮食!
21

  1. 堅果

堅果食物中含有豐富嘅不飽和脂肪酸,能夠讓皮膚變得滋潤,可有助減少皺紋的形成。堅果這一類的食物都含有維他命E也有抗氧化以及增強免疫力的作用。

23

  1. 綠茶

綠茶可以促進體內嘅膠原蛋白合成,可減低肌膚衰老嘅過程!相信綠茶都係不少OL嘅選擇,因為綠茶都可以有減重的作用,最主要是因為綠茶嘅成份含有兒茶素可以將食物當中的蛋白質和脂肪結合,可以有效減少身體對熱量嘅攝取。所以對OL 嚟講綠茶絕對是恩物,仍有提神嘅作用!
20

相信依三款食物對OL 嚟講都係恩物,因為有助去皺紋之餘熱量仍都唔高,放係office到做零食就啱晒啦!

相關文章